Over mijzelf

Opleiding, ervaring en belangstelling

Mijn naam is Rien Walravens. Ik ben geboren in 1957 en ik ben in 1983 aan de universiteit van Utrecht afgestudeerd als psycholoog. Mijn hoofdrichting was organisatiepsychologie, met als nevenrichtingen sociale- en klinische psychologie en psychopathologie.

Na mijn afstuderen ben ik gaan werken als wervings- en selectiepsycholoog en als organisatieadviseur. Aanvankelijk in loondienst, maar na een paar jaar heb ik mijn eigen adviesbureau opgericht, waarmee ik mij vooral richtte op het begeleiden van veranderingsprocessen in organisaties. Ook ben ik betrokken geweest bij verschillende projecten gericht op maatschappelijke verandering.

In mijn werk kwam ik vaak mensen met psychische klachten tegen. Soms had dat vooral met het werk te maken, soms hadden de problemen een andere achtergrond, maar het betekende altijd dat de kwaliteit van het leven niet best was. Gelukkig bood mijn opdracht soms de ruimte om deze mensen te helpen, maar jammer genoeg niet zo vaak als ik wilde.

In de loop van de tijd ging mijn grootste belangstelling weer steeds meer uit naar de gezondheidskundige kant van het vak. Er zaten veel interessante kanten aan mijn werk, maar het mooiste vond ik toch om mensen heel direct te kunnen helpen hun psychische klachten te overwinnen. Mijn bijzondere belangstelling ging daarbij uit naar de samenhang tussen psychische en lichamelijke klachten en de manier waarop relaties tussen mensen verlopen.

In de loop der jaren ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in alle aspecten van stress- en angstklachten en eind 2007 heb ik ReFirmitas opgericht. Tot op dit moment heb ik daar nog geen moment spijt van gehad want ik kan nu iedere dag mensen helpen de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

 

Persoonlijk leven

En voor wie iets meer wil weten over de mensen achter de psycholoog, hierbij een paar puntjes over mijn persoonlijke leven.

Sinds 1982 ben ik getrouwd met Annemarie, die tot haar pensionering lerares basisschool was. In Lienden is zij beter bekend als ‘Juf Annemarie’. Zelf blijk ik voor veel dorpsgenoten ‘de man van de juf’ te zijn.
Sinds 1986 wonen wij in Lienden en sinds 1987 hebben wij een dochter en inmiddels ook al jaren een schoonzoon, waar we zowaar nog best blij mee zijn. In januari 2017 werden wij verblijd met de komst van een kleindochter, in oktober 2018 met een kleinzoon en eind januari 2021 wederom met een kleindochter.

De laatste tijd houd ik wat mijn gemak wat betrreft verenigingsactiviteiten, maar ik ben jarenlang heel actief geweest als leider en bestuurder van jeugdverenigingen in verschillende plaatsen. Ook heb ik een jaar of tien een jeugdbadmintonclubje ‘gerund’. Badminton doe ik zelf al zo’n veertig jaar op niveau ‘net niet helemaal een kruk‘. Met een clubje andere jeugdige enthousiastelingen van mijn leeftijd gaan we er in het seizoen iedere woensdagavond stevig tegenaan. De eerste sessie op donderdagochtend beweeg ik mij dan ook meestal een beetje stram.

Wie hier komt zal het opvallen dat ik niet zoveel geef om luxe en materiële dingen, maar dat ik wel helemaal wild ben van auto’s van een bepaald merk en een bepaalde leeftijd, waar ik ook moeilijk afstand van kan doen. Maar verder gaat het wel goed met mij.
Ook moeilijk te missen voor wie hier komt: mijn vrouw en ik zijn fervente Schotlandliefhebbers. Die liefde strekt zich uit tot het land, de muziek, de taal een groeiend aantal vrienden daar.

Tot slot: hoewel mijn leven al met best mooi is, zijn er periodes geweest waarin mijn stresssysteem het aardig te verduren heeft gehad. Dat was niet altijd een groot feest, maar heeft er wel toe geleid dat ik vaak heel goed weet waar mensen het over hebben, als ze vertellen hoe ze zich voelen. Gelukkig geen noodzakelijke voorwaarde in mijn werk, maar het praat vaak wel een stuk gemakkelijker heb ik gemerkt. Zo had dat nadeel uiteindelijk toch ook nog een voordeel.

 

Registraties en gedragscode

Ik ben lid van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) en ben geregistreerd als ‘PSYCHOLOOG NIP’.  Het NIP kent een gedragscode en een tuchtrecht voor klachten over het gedrag van leden.

Ik ben ook geregistreerd als psycholoog bij de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) en ik ben ingeschreven in het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ). Beide kennen ook een eigen gedragscode en tuchtrecht.
Voor het behouden van deze registraties volg ik ieder jaar een bepaalde hoeveelheid bijscholing en heb ik met grote regelmaat intervisie bijeenkomsten met vakgenoten, waarbij ieders functioneren kritisch onder de loep genomen wordt.

  • Registratie NIP:
201808
  • Registratie NFG:
5709136066
  • Registertherapeut Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg (RBCZ):
809116R
  • AGB-codes:
    (= zorgverlenersnummer Vektis)
94007255 (Psycholoog)
90108579 (Psychosociaal therapeut)
  • AGB-code praktijk:
9456481